

Elektrik-Elektronik Teknolojisi
Elektrik bölümü; elektrik enerjisinin elde edilmesi,dağıtımı,
kullanılabilecek durumagetirilmesi, elektrikli araç ve cihazların
tesisi, montajı, bakımı,onarımı ve kullanımı ile ilgilialanları kapsar.
Bu bölümde öğrencilere; Çağırma ve bildirim tesisatları, temel elektronik, güç kaynakları,transistörlü yükselteçler, endüvi sarımı, elektrikli
ev aletleri, endüstriyel elektronik uygulamaları, motor sarımı, paket şalterler, kumanda devreleri, otomatik kumanda tablo ve panolar, endüstriyel motorlar, hız kontrol, kompanzasyon ile ilgili temel ileri yeterlilikler kazandırılmaktadır.
Bu bölüm mezunları yetkili elektrikçilik belgesine sahip olabildikleri gibi elektrik ve kumanda işleri ile ilgili alanlarda istihdam edilebilirler. Her türlü elektrikli araç ve cihazların tesisat, montaj, bakım ve onarımlarını yapabilirler. Az bir sermaye ile kendi iş yerlerini ve servislerini kurabilirler.
Elektrik bölümü 1. Sınıfında belli bir başarıyı sağlayan öğrenciler isterlerse Bilgisayar, Endüstriyel Elektronik, Kontrol ve Enstrümantasyon Bölümlerinin Teknik Lise kısımlarına geçebilirler.
Atölyelerimiz her öğrencinin tek başına uygulama yapmasına imkan sağlayacak yeterli malzeme, makine ve mekana sahiptir.
Öğrencilerimizin ders ve atölye çalışmalarından arta kalan zamanlarında mesleki konularda yaptıkları inceleme, araştırma ve projelendirme çalışmaları bölüm öğretmenleri tarafından desteklenmekte ve teşvik edilmektedir.
Öğretim yılı içerisinde öğrencilerimizin meslekleri ile ilgili uygulama alanlarını daha iyi tanıyabilmeleri için değişik kuruluşlara teknik geziler düzenlenmektedir. Her öğretim yılı içerisinde bölüm öğrencilerinin katılımlarıyla futbol, voleybol, masa tenisi, satranç turnuvaları düzenlenmektedir.
Bölümden mezun olanlar
Bölümümüzden 3 yıl okuyarak mezun olan öğrencilere Endüstri Meslek Lisesi ELEKTRİK bölümü diploması düzenlenmektedir. Bölümümüz mezunları bütün resmi kurumlarda;
Kara Yolları, Devlet Su İşleri, Maden Tetkik Arama Enstitüsü, Türk Petrolleri, ASELSAN, TAİ, Türk Standartları Enstitüsü vb. ayrıca makine proje ve imalatı yapan tüm özel sektörde; Elektrik Teknisyeni, Elektrik Teknikeri ve Proje Teknikeri olarak çalışmaktadır.
TESİSAT ATÖLYESİ
Tesisat Atölyesi, Elektrik Bölümünün önem arz eden atölyelerinden birisidir. Bu Atölyemizde, Elektrik Branşının temel konularıyla ilgili uygulamalar, günün şartlarına uygun olarak yapılmaktadır.
Tesisat Atölyesinde yapılan uygulamaları iki ana grupta toplayabiliriz:
-
Aydınlatma tesisat uygulamaları
-
Zayıf akım tesisat uygulamaları
Aydınlatma tesisatı uygulamalarına kısaca değinirsek, ev, işyeri ve fabrikaların her çeşit aydınlatma tesisat uygulamaları yapılmaktadır Anahtar ve Priz Tesisatları, Flüoresant Lamba Tesisatları Merdiven Otomatiği Tesisatı ve Sayaç Bağlantısı uygulamalarını sayabiliriz.
Tesisat Atölyesinde yapılan uygulamaların Proje çizimleri Teknik ve Meslek Resim derslerinde yapılmaktadır.Zayıf akim tesisat uygulamaları ise her türlü ev ve apartmanın Zil, Kapı oOtomatiği, Numaratör ve Diyafon Tesisatları, genellikle işyerlerinde kullanılan Işıklı Çağırma (Refkontak) Tesisatı ve bunlara ilave olarak Anten ve Yangın Bildirim Tesisatı uygulamaları yapılmaktadır.
OTOMATİK KUMANDA ATÖLYESİ
Kumanda devre elemanlarını kullanarak, elektrikli alıcıların devreye alınıp çıkarılması için yapılan düzeneklere kumanda sistemi denir. Otomatik Kumanda Atölyesinde, endüstride en çok kullanılan asenkron motorların kumandası ile ilgili yol verme metotları yanında. öğrencilerimiz;
- Otomatik kumanda devre elemanlarını kullanarak, ileri düzeyde motor kumanda devrelerini değişik normlara göre kurar.
- Otomatik kumanda malzemelerini kullanarak. dağıtım tablo ve panoları üzerinde tasarımlar yapar ve uygular.
- Kompanzasyonda kullanılan araç ve gereçleri kumanda tablosu üzerinde uygular
- İnsan ve yük taşımakta kullanılan elektro mekanik taşıyıcıları (Asansörleri) analiz eder.
Amacımız her çeşit kumanda devrelerinin kurulması ve işletilmesinde yetişmiş yetkili elemanlar yetiştirmektir.
BOBİNAJ ATÖLYESİ
Elektrik motorları ve Transformatör bobinlerinin sarım işleri. bakim ve onarımlarının yapıldığı atölyedir. Bu çalışmaların yapıldığı iş koluna da Bobinajcılık adi verilir. Elektrik makinelerinin varlığı sürdükçe, bobinajcılık mesleği devam edecektir. Günümüzde bobinajcılık maddi getirisi yüksek olan iş kollarından biridir.
Buzdolabı, Çamaşır makinesi, Elektrik süpürgesi ve aspiratör gibi eşyalarda. Fabrika. mobilya ve marangoz atölyeleri vb. işyerlerindeki makinelerde elektrik motorları bulunur.
Bu motorların arızalanmaları durumunda sarımları bobinajcılar tarafından yapılmaktadır. Bobinaj atölyesinde yapılan çalışmalar; Öğrencilerimize öncelikle bobinajcılıkla ilgili temel konular görsel olarak anlatılır.
Bu bilgiler ışığında Elektrikle çalışan tüm motorların sarım teknikleri uygulamalı olarak yaptırılır. Ayrıca; Trafo sarımları ile ilgili teknik ve teorik bilgiler verilerek, istenen özelliklerde trafo imalatının yapımı uygulamalı olarak öğretilir.
LABORATUAR
Laboratuvarda :Derslerdeki teorik bilgilerin ; deneysel olarak gösterilmesi ve uygulaması yapılarak pekişmesi sağlanmaktadır. Bu amaçla öğrenci:
- Ampermetre Voltmetre, Ohmmetre, Wattmetre, Cosinüsfimetre, Avometre, 1 fazlı ve 3 fazlı sayaçların yapısını, çeşitli kullanım yerlerini ve bağlantı şekillerini öğrenek ölçü aletlerinin tanır, gerekli elektrik ve elektronik ölçümleri yapar.
- Elektroteknik dersinin temel kavramlarının deneysel olarak ispatını yapar.
- Temel elektronik dersinin uygulama konularının deneylerini yapar.
- Elektrik Makineleri desinde anlatılan ırafo, dinamo, dogru akım motoru. asenkron motor, altemalör, secron motorlarla ilgili deneyleri yapar.
Yukarıda açıklanan, Elektrik Bolümü laboratuar çalışmalarıyla; uygulamada işleri yapan, yorumlayan, geliştiren. Kendine güvenen teknik eleman yetiştirmek amaçlanmaktadır.
ELEKTRONİK ATÖLYESİ
Günümüzde elektrik uygulamaları ile elektronik branşı, birbirinden bağımsız düşünülemez hale gelmiştir Elektrik uygulamalarının yanında Temel Elektronik ve Endüstriyel elektronik uygulamaları da yapılmaktadır. Öğrencilerimize bu konuda daha iyi eğitim verebilmek için Elektronik Atölyesinde aşağıdaki uygulamalar yaptırılmaktadır.
- Elektronik Bask devrelerin çıkarılması
- Elektronik devre elemanlarının lehimlenmesi
- Güç Kaynağı, Yükselteç ve Adaptör yapımı
- Sıcaklık (Isi) ve Işıga duyarlı kontrol devreleri
- D.C. Motor kontrol devreleri ve Dimmer Anahtar devreleri
PROGRAMLANABİLİR LOJİK KONTROL (PLC)
İşletmelerin otomasyon (işletmelerin elektriksel olarak çalışmasını sağlayan düzenek ) sistemlerinin; Bilgisayar üzerinde direk olarak gerçekleştirilmesini sağlamak amacıyla öğrencilerimize temel programlama ve sistem tasarımı , Yeteneklerini kazandırabilmek amacıyla kurulmuş olan laboratuarımız 10 bilgisayar; 5 PLC; 5 LOGO makinesi ile öğrencilerimizin hizmetindedir.
Elektrik bölümünde eğitim; elektrik enerjisinin elde edilmesi, dağıtılması, kullanılabilecek duruma getirilmesi, elektrikli araç ve cihazların tesisi, montajı, bakımı, onarımı ve kullanımı ili ilgili alanları kapsar.
Bu bölümde öğrencilere; çağırma ve bildirim tesisatları , temel elektronik güç kaynakları, transistörlü yükselteçler, endüvi sarımı, elektrikli ev aletleri, endüstriyel elektronik uygulamaları, bir fazlı ve iki fazlı motor sarım, bir fazlı trafo sarımı, uç fazlı trafo sarımı, paket şalterler, kumanda devreleri, otomatik kumanda. kablo ve panolar, endüstriyel motorlar, hız kontrol ile ilgili temel ileri yeterlilikler kazandırılmaktadır.
Bu bölümün 9.sınıflarda başarılı olan öğrenciler, elektrik elektronik, bilgisayar teknik lisesine geçebilirler. Elektrik bölümünden mezun olanlara Endüstri Meslek Lisesi diplomasından başka üçüncü sınıf yetkili elektrikçilik belgesi de verilmektedir. Bu bölüm mezunları elektrik ve kumanda işleri ile ilgili alanlarda istihdam edebilirler. Her türlü elektrikli araç ve cihazların tesisatını montajını, bakim ve onarımı yapabilirler. Az bir sermaye ile kendi işyerlerini ve servislerini kurabilirler. Ayrıca gemilerde elektrikçi olarak çalışma şansları fazladır.
Bölümümüzden mezun olan tüm öğrenciler sınavsız olarak meslek yüksek okuluna devam etmektedirler